Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

#vistårinteut konferens

18 februari, 2017 - 19 februari, 2017

  

Rörelsen #vistårinteut tar klivet ut från internet och möts på konferens i Stockholm 18-19 februari.

OBS! Anmälan krävs
Anmäl dig på: https://simplesignup.se/event/90051

Det började under hösten 2016. Alla vi tusentals som i olika roller lärt känna ensamkommande barn och ungdomar började förstå att vårt arbete, våra relationer och vårt hopp var på väg att grusas. Regeringen hade gjort upp om en ny migrationspolitisk året innan. Det hade blivit mycket svårt att få permanent uppehållstillstånd och chansen att återförenas med sin familj hade blivit avsevärt begränsad. Vi såg hur Migrationsverket började tillämpa en striktare tolkning av lagstiftningen och krävde att de unga skulle bevisa sin ålder för att fortsätta behandlas som barn. Därpå följde ett stort antal åldersuppskrivningar, i strid med de ungas egna utsagor.

Det så kallade ”andrummet” stal syre från barnrättsliga ställningstaganden och praxis. Vi var tvungna att agera och formade vår rörelse. Vi växte snabbt för tusentals berördes av den nya migrationspolitiken.

Sedan dess har regeringens politik och myndigheternas agerande befäst vår beslutsamhet om att hålla våra hjärtan öppna. Vi vill något så självklart som att alla ensamkommande barn och unga ska garanteras rättssäker utredning och bedömning av sina ärenden. Att ingen utvisas till ett land där det råder väpnad konflikt.

Som nästa steg arrangerar vi för första gången en konferens. Att vi träffas irl är unikt.

Vi hoppas att du som vill vara med och arbeta för att säkra de ensamkommande barnen och ungdomarnas rätt till säkerhet framtidshopp kommer. På konferensen får du en chans att både höja dina kunskaper, få dina frågor besvarade av experterna och möta andra som kämpar för en värdig tillvaro för de ensamkommande barnen och unga.

Konferensen ordnas i samarbete med ABF Stockholm

######### PROGRAM #########

Lördag 18 februari
Syftet med lördagen är att höja kunskaperna om den migrationspolitik och praxis som berör vårt arbete och vår kamp. Dagen består av fyra panelsamtal som utgår från teman (se schemat) som bestämts av frågeställningar som rörelsen #vistårinteut har samlat in. I panelerna har vi samlat experter inom de olika områdena.

09.30-10.00 Fika
10.00-10.30 När professionen sa ifrån.
Under hösten 2016 började yrkesgrupp eter yrkesgrupp formulera starka protester mot den nya inhumana migrationspolitiken. I debattartiklar och tv-studior vittnade lärare, socialsekreterare, barnboksförfattare och andra om hur politiken påverkade deras uppdrag. Vi får höra om varför professionerna bestämde sig för att protestera och vad protesterna fick för resultat och mottagande.
10.30-10.45 Paus
10.45-11.45 Juridiken och åldersuppskrivningarna.
Alla som på nära håll har sett en ensamkommande ung persons process i det juridiska systemet vet att juridik och praxis är snårigt och föränderligt. Den ständiga diskussionen och användningen av medicinska metoder för att fastställa ålder på den unga skapar oro och frågor. Vi reder ut den juridiska gången och försöker förstå vad ålderuppskrivning innebär ur juridiska, medicinska och psykologiska aspekter.
11.45-13.00 Lunch
13.00-13.45 Den svenska migrationspolitiken.
Detta panelsamtal ger en bakgrund till svängningen i migrationspolitiken. Vad hände, och varför? Paneldeltagare med lång erfarenhet analyserar och diskuterar den svenska svängningen och vad vi kan förvänta oss av framtiden.
13.45-14.00 Paus
14.00-14.45 Att leva som gömd.
När allt fler unga får avslag på sin asylansökan växer gruppen papperslösa som lever under jorden. Vad innebär det för den enskilda att leva som en skugga i samhället och vad får skuggsamhällets utbredning för konsekvenser för oss alla?
14.45-15.00 Paus
15.00-15.45 Tema Afghanistan.
Många av de unga ensamkommande utvisas till Afghanistan. Landet har svaga institutioner och regeringen har själv uttryckt att de inte kan garantera ett värdigt mottagande. Vi får en bild av situationen i landet och hur en ung persons liv kan arta sig där.
15.45 Avslutning

Om platsen:

https://www.facebook.com/abf.stockholm/

Söndag 19 februari
Syftet med söndagen är att få inspiration, blicka framåt och diskutera nästa steg som rörelse. Vi möter andra grupper och personer med engagemang i ensamkommandes situation i Sverige. Vi summerar vad vi har gjort som rörelse och diskuterar strategier för hur vi effektivt och långsiktigt kan uppnå våra mål.
Tid: 10-14

Detaljer

Börjar:
18 februari, 2017
Slutar:
19 februari, 2017

Plats

ABF-huset
Sveavägen 41
Stockholm, 11183 Sverige
+ Google Map