Berättelsen om Najib

Hösten 2014 i en liten byn i provinsen Ghazni, Afghanistan. Najib som var 13 år bodde med sin familj i ett hus med två rum. I byn fanns det en person som berättade saker om byborna för talibanerna. Till exempel berättade den här informatören att Najibs pappa arbetade för militären. En dag fick familjen ett brev där det stod att taliban skulle döda pappan och hans familj om han inte slutade att jobba för armén. 

Några månader efter hotbrevet slängdes en bomb in i huset som skadade pappan och Najibs syster allvarligt. Familjen bestämde att äldste sonen, Najib, direkt skulle ge sig av till Pakistan. Resten av familjen skulle vänta med att fly tills pappan och systern var tillräckligt återställda.

Efter sex månader på flykt kom Najib till Sverige, i september 2015. Han började i årskurs 7. Det var första gången han fick gå i riktig skola. Han fick bo på ett HVB-hem. Han kände sig stolt över sig själv; han hade nått sitt mål och lyckats ta sig till trygghet och liv. Allt kändes bra och de nya kompisarna han lärde känna hade ju fått uppehållstillstånd. 

Strax efter 15-årsdagen kom Najibs första avslag. Migrationsverket trodde visserligen på hans berättelse om vad som hade hänt hans familj och de ansåg att han var minderårig. Migrationsverket hävdade dock att hans familj fanns kvar i Afghanistan och att de kunde ta om hand om honom – det som kallas för ”det ordnade mottagandet”.

Najib började då må riktigt dåligt. Han slutade gå till skolan och började skada sig själv. Det tog ett år innan skolan slog larm; då hade han i princip legat i sin säng under hela den tiden. 

Efter ett allvarligt självmordsförsök blev han placerad i vår familj. Vi blev hans familj med syskon, mor- och farföräldrar som alla kom att älska honom. Hans liv började om och han kom igång med skolan igen. 

Nu går Najib första året på gymnasieprogrammet Vård och omsorg. Men frågan är om han kommer att kunna gå klart gymnasiet eftersom Migrationsverket ska utvisa honom när han fyller 18 år. Då kan nämligen Migrationsverket strunta i att det inte finns några föräldrar kvar i Afghanistan. Att det inte finns något ordnat mottagande. 

Om Migrationsverket hade utrett om ett ordnat mottagande fanns hade de sett att det inte fanns. Najib hade fått permanent uppehållstillstånd. Han kom som barn innan den 24 november 2015 och hade undantagits från den tillfälliga lagen och de praxisändringar Migrationsverket gjorde.

Najib frågar Migrationsverket vad de vill att han ska göra för att visa att han inte har någon familj kvar i Afghanistan. Men Migrationsverket svarar inte på det.

Till alla i Sverige: vVi lever i en mardröm.