Var med och skapa medvind! På den här sidan samlar vi berättelser om hur just du arbetar för mänskliga rättigheter. Berätta för Sverige vad du gör i din vardag, på din arbetsplats, din fritid, tillsammans med andra eller ensam. Du kanske är med i en förening eller organisation som vill arbeta för mänskliga rättigheter. Du kanske är med i facket och vill mer. Eller så är du en chef som vill arbeta för mänskliga rättigheter och allas lika värde. Oavsett vilket är du välkommen att höra av dig med din berättelse.

 

Svenska kyrkan skapar medvind tillsammans med tusentals andra

Söndagen 29 april 2018 var vi flera tusen som samlades på Raoul Wallenbergs torg för att manifestera allas lika värde. Våra trivselvärdar 65+ skapade en härlig stämning, funkisrörelsen var på plats och vi hade helt underbara teckenartister med Romel Belcher i spetsen som gestaltade våra artisters låtar.

Jonas Gardell, Marlena Ernman, Helen Sjöholm, Emil Jensen, Erik Toro, Björn Dixgård och Jens Siverstedt från Mando Diao, Aminah Al Fakir och Songlines. Gustaf Fridolin tog emot idrottsuppropet #fariplay från 250 kända idrottsprofiler och över 1000 idrottsföreningar från Tranårs profilen Nisse Segerson och OS guldmedaljören Andre Myhrer. Gabriella Ahlström var konferencier och #vistårinteut arrangerade.

Helen Sjöholm skapar medvind

 Foto: Peter Alpstad

Söndagen den 29 april medverkade Helen i evenemanget ”Vi skapar medvind” på Raoul Wallenbergs Torg i Stockholm, som tog ställning för allas lika värde – mänskliga rättigheter är också ensamkommande ungas rättigheter!

Sverige behöver ensamkommande unga – de har varit här i flera år och är redan inkluderade.
Vi behöver utbildad vårdpersonal, plåtslagare, transportarbetare, snickare, lärare. Vi behöver människor med framtidstro, hopp och vilja att bygga landet.

Helen och Malena Ernman framförde ”Sankta Klara Klocka” med vacker teckentolkning.

Övriga medverkande i evenemanget:
Jonas Gardell
William Spetz
Björn Kjellman
Gunilla Röör
Aminah Al Fakir
Erik Toro
Emil Jensen
Björn Dixgård och Jens Siverstedt från Mando Diao

Idrottsuppropet #fairplay överlämnades till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
http://helensjoholm.nu/2018/04/13/vi-skapar-medvind/

Jonas Sjöstedt skapar medvind

Marcela Rojas skapar medvind

— Jag tillverkade 1400 Medvindsarmband för att skapa hopp!
Marcela Rojas Göteborg

Öar utan gränser ger medvind

På Mälaröarna, Ekerö kommun, bor cirka 25 ensamkommande utan uppehållstillstånd som blivit 18 år inackorderade i privathem. Sedan februari 2017 har alla ensamkommande kunnat bo kvar och fortsätta skolan. Vi hjälper också några ytterligare ungdomar som fått uppehållstillstånd men inte kommit in på den reguljära bostadsmarknaden.
Verksamheten drivs i Mälaröarnas EBO-grupp som är en stödgrupp för värdfamiljerna. Gruppen är en del av föreningen ”Välkommen till Mälaröarna” som verkar praktiskt med social integration av nyanlända och asylsökande.
Inom gruppen finns stöd till värdfamiljerna, bostadsrekrytering och juridisk rådgivning.
Föreningen samarbetar med Ekerö kommun kring ungdomarnas skolgång och sociala situation. En del av det statliga engångsbidraget går via föreningen till boendekostnaderna hos värdfamiljen.
Stefan Pettersson är talesperson för Mälaröarnas EBO-grupp:
— Vi har bra kontakt med kommunen, både förvaltning och politik. Det statliga bidraget gjorde att vi och partierna behövde samtala mycket och ur det kom en samsyn som delas av samtliga partier i fullmäktige.
Den konkreta frågan om bidraget väckte intresse inom partierna.
— Vi har blivit inbjudna på interna medlemsmöten hos S och L. MP bjöd in oss till möte med Maria Ferm, C och M med Johanna Jönsson och KD Lars Adaktusson. I de här frågorna är alla partier lokalt bättre än sina riksorganisationer.
Karin Gustafsson är ordförande i ”Välkommen till Mälaröarna”:
— Vi jobbar också med bosättningshjälp och vänfamiljer för nyanlända med uppehållstillstånd. Den störtsta utmaningen här är bostäder. Det är skriande brist.
Föreningen ”Välkommen till Mälaröarna” är medlemsgrupp i FARR, står bakom #vistårinteut:s krav och samarbetar med BRIS om den psykosocialt stöd. I det kommunkoordinerade integrationsnätverket ”Öar utan gränser” samverkar vi med lokala föreningar och kyrkor. Mälaröarna/Ekerö ligger i Mälaren, strax väster om Stockholm.

Mälaröarnas EBO-grupp fick KD Ekerös Vitsippspris 2018.
Foto: Hassan Salimi

Medvind – Kärlek segrar med Ung i Sverige

Vi kämpar tillsammans. Vi firar tillsammans.

https://www.facebook.com/ungisverige.nu/posts/2108950369350634

Rådgivningsbyrån skapar medvind i Skövde

Representanter från #vistårinteut Skövde, Rädda Barnen, Röda korset och Svenska kyrkan lär sig mer om asylprocessen på föreläsning av Siri från Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar.



Medmänniska Nu skapar medvind i Vellinge

”Ett vykort från Vellinge…sedan 2016 har vi skapat medvind. Ingen flyttar härifrån mot sin vilja.
Idag är vi 25 frivilliga familjehem och vi ser fram emot den 4/6.”

www.medmanniskanu.se
Följ oss på FB Medmänniskanu

Musiker Mot Rasism, Imagine Sweden och Uddevalla kommun
sprider medvind med konserten Hör min röst.

Konserten vill belysa den situation som ett stort antal ensamkommande ungdomar lever i. En situation utan trygghet och rättigheter, och med en ständig rädsla över att skickas tillbaka till krigsdrabbade länder.

Hör Min Röst

Anna och Eva sprider medvind

Annas Krukor och Fat i Falkenberg (www.annalea.se) och Evas Ullkläder i Björketorp (www.ullklader.se) hjälpte till att sprida Medvinden då de med varsitt ekonomiskt bidrag, sponsrade manifestationen ”Vi skapar medvind” på Raul Wallenbergs torg den 29/4.

Tack för ert stora engagemang för mänskliga rättigheter och allas lika värde.
❤️💙

Vill du också sponsra oss och hjälpa till att sprida medvind går det bra att swisha 0732671706 (Helena Lindroos)
eller banköverföring: Skandiabanken 9159-784.777-3
Företag kan kontakta oss på sponsor@vistarinteut.org

Malin Edgren skapar medvind på kultur- och integrationsfestivalen i Karlstad

Festivalen för Kultur och Integration i Karlstad 12 maj 2018 var välbesökt och trevlig. Vädret var fint. Uppträdandena var bra och mångskiftande. Maten god. Många härliga möten och skratt. Såhär går integration till på riktigt!
Bra jobbat av Patrik Nilsson på Karlstads kommun som ansvarat för organisationen av det hela. Tack också till Röda Korset m fl och inte minst alla härliga besökare som deltog!
http://malinedgren.se
Tillsammans skapar vi #medvind ❤️❤️❤️

Växjö sprider medvind!

Igår firade Växjö Pride sin 5-årsdag.
Vakna Sverige fick äran att bära den stora flaggan i paraden. Vi försökte dela vår glädje och kärlek med alla de andra.
Vi visade att kön inte är viktigt och att alla människor ska få vara precis som de är.

Längst fram i paraden igår gick en kristen konvertit, en ateist, en hbtq-person och en självständig kvinna som vill bestämma själv över sitt liv. De är bästa vänner i Sverige och bar stolt Pride-flaggan tillsammans med sina vänner, både andra ensamkommande och svenskfödda.

Sådan glädje som vi kände igår finns inte i länder som Afghanistan. Där är kön mycket viktigt. Där finns många pojkar som utsätts för sexuella övergrepp eller trakasserier. Där finns kvinnor som inte har några rättigheter alls och där män bestämmer allt över deras liv. Där hade vi inte kunnat vara vänner öppet och där hade vi riskerat straff och till och med döden för att vi vill leva våra liv så som vi vill.

Vi är stolta över att ha fått vara en del av Pride i år igen och vi är så tacksamma till alla som kom dit och delade den här dagen med oss! Vi står alltid bakom jämställdhet och vi slutar aldrig kämpa för det vi tror på!
/ Vakna Sverige
https://www.facebook.com/sverigevakna/
https://www.qx.se/samhalle/opinion/162438/vaxjo-pride-visar-vad-regnbagsflaggan-star-for/ 

Foton: Terese Hansen
 

Vi sprider medvind – för allas lika värde

”För allas lika värde” står det på våra Medvinds-skyltar. Vi uppvaktade Stefan Löfven idag (14 maj) vid hans besök på Östra Sjukhuset i Göteborg. Flera av oss är pensionärer. Vi har varit med ett tag. Vi har växt upp i ett samhälle som kämpat fram att mänskliga rättigheter är för alla. Det gäller också för ensamkommande barn. ”Låt de unga stanna”.

Ideella familjehem vill skapa medvind tillsammans med politiker

Majupproret sprider medvind

söndag kl. 16:00 – 18:00, Stora torget Karlstad

Vi är inte rädda för våra medmänniskor – vi är rädda om dem!
Vi samlas för att visa våra politiker att de fullständigt har misstagit sig på vad vi som ska rösta i höst egentligen tycker.
En överväldigande majoritet av oss som bor här i Sverige vill ha ett medmänskligt flyktingmottagande och ser inte nysvenskar som ett hot utan som en tillgång.
Majupproret är tvärpolitiskt. Alla, oavsett tillhörighet i parti, annan organisation, arbetsplats, kompisgäng eller enskild privatperson är välkommen att visa sin solidaritet med människor som inte kan stanna i sitt hemland.
Vi vill visa bredden i vårt gemensamma engagemang, så ta gärna med banderoller och skyltar!
Det kommer att bli tal och musik och eventet uppdateras när vi har fått fler programpunkter på plats.
Sprid Medvind till alla du känner!
Välkommen!

https://www.facebook.com/events/208856476384021/

Majuppropet – vi är inte rädda för våra medmänniskor, vi är rädda om dem!
Initiativtagare Margareta Jonilsson

Här kan du läsa mer om Majuppropet.

18 månader med Medvind för mänskliga rättigheter i Göteborgs-politiken

När ledamöterna i kommunfullmäktige i Göteborg går in till sina möten, så står nätverket #vistårinteut där. Visar banderoller, delar flygblad med månadens aktuella fråga, får dialoger med politiker. Så här såg det ut 17 maj. KDs kommunalråd David Lega var en av dem som gärna tog emot vårt flygblad.

Denna medvind har vi byggt upp sedan december 2016 och vi har mött politikerna i ur och skur varje månad sedan dess. De ungas rättigheter ska aldrig bli bortglömda och vi slutar aldrig kämpa för ett medmänskligare Göteborg!

Foto: Jan Kwarnmark

Medvind – mind the gap!

Konferensen Offentliga rummet på Svenska mässan i Göteborg handlar om hur den offentliga sektorn ska hantera det demografiska glappet, det vill säga en hög andel äldre och en för liten andel i arbetsför ålder. Från och med år 2020 kommer det att behövas en transformation av arbetskraft som behärskar digitalisering.

Det bästa sättet för den offentliga sektorn att hantera den här situationen är att staten slutar utvisa nyckeln till framtiden – ungdomar som är flexibla och kunskapshungriga. Dessa unga är en del av lösningen!

Mind the gap!
Hälsningar #vistårinteut Göteborg #offrum #låtdeungastanna #medvind

Rapport från idag
– Medvind från biskop Mikael Mogren

I mitt liv som biskop  möter jag ofta ensamkommande unga genom våra församlingar i stiftet.
Varje gång reagerar jag.

Kyrkan är den där blöta hundnosen i samhället, känslig för när människovärdet kränks. Här finns välutbildade yrkesgrupper med stor vana av att möta människor i utsatthet. 

I en tidssnäv arbetsvardag, har ett antal medarbetare i Svenska kyrkan tagit sig tid att stanna upp och formulera något av allt det de möter. Texterna är från vitt skilda håll i landet och de lyfter några av samhällets mest grundläggande frågor: människovärde, icke-diskriminering och innanförskap. 

Svenska kyrkans rapport från idag är en röst i motvind, med hopp om medvind. Rapporten bör läsas av varje person med makt att påverka.
www.svenskakyrkan.se/rapport-fran-idag

Mikael Mogren