Rättssäkert? Nej. Skyddsbehov? Ja.

Morgan Johansson påstår att det är 86% av alla ensamkommande barn som får stanna i Sverige. Men det stämmer inte. Enligt Migrationsverket är det endast 6,6% av de åldersuppskrivna har fått permanent uppehållstillstånd under 2016. Lägger vi till tillfälliga uppehållstillstånd, och räknar både 2015 och 2016, är det knappt 12 % totalt som fått någon sorts uppehållstillstånd:

För åldersuppskrivna ensamkommande barn och ungdomar som alltså INTE BEVISATS vara 18 år (de kan lika gärna kan vara 15-17 år; ingen har bevisat något annat enligt Migrationsverket) är siffrorna

2015: 7,8% samtliga permanent uppehållstillstånd (PUT)
2016: 6,6% PUT
Totalt 14,7% PUT eller tillfälligt uppehållstillstånd (TUT)

Morgan Johansson menar också att de som har skyddsbehov får stanna medan de som saknar skyddsbehov inte ska få stanna. På grund av att rörelsen #vistårinteut ser att varken siffror eller påståenden stämmer samlar vi nu in autentiska beskrivningar av orsakerna till att barn i världen flyr. Berättelserna är avidentifierade och en del detaljer har ändrats för barnens säkerhets skull.  


Pojke
.
Pappa dödad av terrorister när pojken är 5 år gammal. Mamma dödad av terrorister när han är 8 år. Uppfostrad av sina två äldre systrar. Svårt liv utan pengar och inga vuxna släktingar. Systrarna gifter sig men då deras män inte accepterar pojken får han som 11-åring inte bo kvar hos dem utan slängs ut på gatan. Lever på gatan i ett antal år. Blir utnyttjad av många vuxna på olika sätt. Flyr vid 14 års ålder från landet. Hör att Sverige är ett land där alla vuxna är snälla mot barn där barn kan få skydd. Försöker ta sig genom Europa till ett säkert land. Det tar 8 månader. Under flykten ser pojken hur barn och ungdomar blir slagna av smugglare, våldtagna och dödade vid gränserna. Anländer till Sverige. Efter 2 års väntan inget beslut från Migrationsverket. Har fått flytta runt i Sverige flera gånger. Har börjat skära sig och försökt ta sitt liv. Ingen trygg tillvaro och en rädsla för att bli skickad tillbaka igen och bli utsatt på nytt.
Rättssäkert? Nej. Skyddsbehov? Ja. 

18 årig kille från Somalia
Kommer till Sverige hösten 2014, 16 år gammal. Ursprung i en by som är kontrollerad av Al Shabaab med föräldrar och tre syskon. I släkt finns en person som tillhör Al Shabaab. Övriga familjen försöker hålla sig neutrala. När killen är liten pojke kommer människor från grannbyarna för att, i syfte att förhindra rekrytering till Al Shabaab, döda alla småpojkar. Mamman brukar då klä honom i flickkläder för att försöka rädda hans liv. Killen blir utpekad som spion åt regeringen av Al Shabaab, 14 år gammal. Blir fängslad och torterad fyra gånger mellan 14-16 års ålder fler veckor till månader varje gång. Tortyren består i att hälla kallt vatten på de fängslade på kvällarna för att de ska frysa hela nätterna. De får nästan ingen mat, har fotbojor, får bajonetthugg, piskrapp och slag med gevär mot ansiktet. Händer och fötter hopbundna, fötterna bakåt så att kroppen är i spänn som en båge. Får ligga så hela nätterna. Kollektiva bestraffningar vid behov av toalettbesök. Tvingas gå på toaletten öppet i rum med 10-2o personer.

Pensionärerna i byn lyckas få pojken fri varje gång genom att protestera och säga att han inte är spion. Efter att ha sett farbror mördas får pojken en dödsdom över sig. Hela byn hjälper till med utsmuggling av pojken från byn och vidare ut från Somalia. Pojken vet inte vart smugglarna tar honom. Två månader senare avsläppt i Sverige, ett land han aldrig hört talas om förut. Några månader efter ankomsten får han veta att pappan blivit kidnappad av Al Shabaab. Pappan är försvunnen.

Pojken drömmer om att bli ingenjör. Mycket bra på matematik. Efter två år i väntan på besked från Migrationsverket och tre dagar innan han fyller 18 år får han avslag med motiveringen att han inte är trovärdig och att hans historia inte är tillräckligt detaljerad. Han har då varit på fem kompletterande intevjuer på Migrationsverket och haft fyra olika handläggare under de två åren.

Överklagande till Migrationsöverdomstolen; efter 7 månader får han komma dit och redogöra i detalj om fängelsevistelse och tortyr. Migrationsverkets processledare ställer frågor om ålder, årtal och om somalisk krigshistoria. Killen förklarar att han inte kommer ihåg allt men att han vet att han suttit i fängelse fyra gånger och blivit torterad. Processledaren från Migrationsverket uttrycker att han uppträder nonchanlant när han pratar om fängelsevistelse och tortyr. Hans historia ses inte som trovärdig. Det blir en skiljedom; två nämndemän tror på killen och en nämndeman plus domaren tror inte på honom. Överklagan avslås. Överklagan skickas in till Migrationsöverdomstolen. Överklagan avslås.

Eftersom det snart gått 3 år sedan ankomst till Sverige är killen nu 18 år. Med tre avslag ska han utvisas till Mogadishu. Han känner ingen där och Al Shabaab kommer inom några veckor hitta honom och döda honom eftersom hans by ligger nära Mogadishu och det finns många Al Shabaab i Mogadishu. Hans klan är en liten underklan som inte har något inflytande i Mogadishu vilket också innebär att han inte kan få något skydd från sin klan.

Killen försöker med hjälp av sin nya advokat skriva ett verkställighetshinder med tortyr som grund. Han säger att han aldrig kommer åka tillbaka till Somalia för då dör han.

Ytterligare traumatiserad av asylprocessen. Har sömnsvårigheter, orkar inte gå i skolan, har svårt att äta. Blir han tvingad att åka tillbaka kommer han att enligt egen utsago ta livet av sig. 
Rättssäkert? Nej. Skyddsbehov? Ja. 

Olika åldrar
En pojke fick fyra olika åldrar av Migrationsverket: 14 år och två månader, 16 år och två månader, 17 år och två månader samt slutligen en femte ålder av Migrationsverket, 18 år och två månader. Avslag i alla instanser och deporterad. Familj i Iran. 
Rättssäkert? Nej. Skyddsbehov? Ja. 

Kidnappad av taliban vid 7 års ålder.
Pojke träffar sitt ombud 30 min innan intervjun, på Migrationsverket. Kidnappas av taliban i talibankontrollerat område. Har fyra bröder och två systrar. Familjen har inte råd att betala månadsavgift till taliban. Pojken kidnappas av en talibangeneral och är tvungen att bli dansande pojke vid sju års ålder. Får arbeta med hårt kroppsarbete, bära sten och virke med mera, vilket har gjort att han inte vuxit som han ska. Till exempel har han fortfarande mjölktänder. Första gången han är tvungen att dansa riktas ett gevär mot hans huvud. Han tvingas äta hasch. Generalen börjar våldta honom vid tio års ålder. Första halvåret varje dag så att han kuvas till lydnad. Får åka till hemmet då och då.

Vid 15 års ålder försöker han fly och blir skjuten i höften. Låret blir svart men pappan lyckas ta honom till Pakistan och han får medicinsk behandling. Han återvänder hem, gömmer sig i 9 månader men blir hittad. Pappan säljer alla djur och pojken får chans att fly.

Pojken har ett personligt hot riktat mot sig av taliban och generalen. Har fått ett första avslag. Ett andra beslut är skrivet och kan dimpa ned i brevlådan när som helst. Pojken har varit mycket nära att ta sitt liv. Han var 17 och ett halvt år vid första intervjun. Första avslaget kom 5 dagar efter att han fyllt 18 år. 
Rättssäkert? Nej. Skyddsbehov? Ja. 

16 årig hazarapojke, offer för klansamhällets lagar
Pappan råkar i bråk med en annan man och dödas. Detta sker i Afghanistan. Mamma och barn flyr till Iran, lever där några år men då en bror till pappans mördare kommer till Iranoch hotar pojken, flyr han. Han åker i skuffen på en bil genom Iran, går långa sträckor, åker båt, tar sig genom Europa och ser mycket brutalitet och död på vägen. Anländer 2015 till Sverige. Pojken hinner fylla 18 år. Får sitt andra avslag efter detta. Eftersom hans gode man dragits in når beskedet inte pojken. Tiden löper ut. Processen för utvisning påbörjas till ett land där han inte har något socialt näverk och därtill har fiender. 
Rättssäkert? Nej. Skyddsbehov? Ja. 

Talibaner kommer mitt i natten och dödar pappan.
Pojke, då 11 år, med lillebror 7 år, flyr efter mordet tillsammans med mamman till Iran. Där dör mamman. Bröderna kommer i händerna på knarklangare och tvingas sälja kokain. När knarklangaren ska sälja lillebrodern som sexslav kämpar storebror emot och blir själv skadad. Bröderna gömmer sig i en klädfabrik och tvingas till barnarbete. Knarklangaren får vetskap om dem och de tvingas fly igen. Storebror tappar bort sin lillebror och kommer till Sverige 2015. 

Pojken blir inte trodd av Migrationsverket. Han får tre avslag. Han blir uppskriven i ålder. Har försökt ta livet av sig tre gånger och är inlagd på psyk sen december 2016.
Rättssäkert? Nej. Skyddsbehov? Ja.